Vette Donderdag in Polen: Pączki, Faworki en Oponki

Polen gaan zich vandaag onbekommerd te buiten aan  Pączki en Faworki

Vandaag is het Vette Donderdag, Fat Thursday, Fetter Tonnerstag of op zijn Pools: ‘Tłusty Czwartek’. Een dag die traditioneel erom bekend staat flink te eten voor het begin van de vastenperiode in de katholieke wereld.

Tijdens Vette Donderdag worden in Polen met name Pączki en Faworki opgediend, vandaag (7 februari) is de laatste donderdag voor de vastenperiode. Hoewel, voor sommige Polen de regels niet zo streng meer zijn en ze ergens in januari of februari, gewoon wanneer ze zin hebben, Faworki maken.

Faworki zijn een zoete lekkernij die net als oliebollen rijkelijk bestrooid met poedersuiker op tafel komen. Faworki. ook wel vertaald als engelenvleugelen, Angel’s wings, in het Engels, zijn knapperig. Gemaakt van dunne deeglinten en gebakken in olie.  Ze worden hoog opgestapeld op een grote schaal en  vervolgens door Poolse families zo snel mogelijk verorberd.

Pączki zijn Poolse donuts, massaal gegeten vandaag, naar verluid zo’n 100 miljoen. Gemiddeld 2,5 donut per Pool.  Goed voor ongeveer 400 calorieën per stuk.Wie Vette Donderdag minder vet wil kiest voor Oponki, met als hoofdbestanddeel de in Polen immer populaire  witte kaas (sera półtłustego) (halfvol)

De Poolse eetlust wordt geagendeerd door de liturgische kalender. De vastenperiode die ingaat na Carnaval en Aswoensdag (Sroda Popielcowa) (dit jaar op 13 februari) duurt in totaal veertig dagen en gaat vooraf aan Pasen. Op de zondagen vast men niet, vandaar het totaal aantal van 46-6, is 40 dagen. In de christelijk-katholieke traditie wordt dan herdacht dat Jezus Christus 40 dagen in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken.

Smacznego!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s