‘Rzeź wołyńska’, de uitgemoorde Polen van Volhynia

Het is zo’n beladen onderwerp –nog steeds- dat het zorgvuldig uit alle berichtgeving over het komende EK in Polen en Oekraïne gehouden zal worden. Het V-woord: Volhynia. De regio in het noordwesten van de Oekraïne werd op gruwelijke wijze ‘Polenvrij’ gemaakt door Oekraïense nationalisten. Een in west-Europa onbekende etnische zuivering in dit deel van Oekraïne grenzend aan het zuidoosten van Polen:  ‘Rzeź wołyńska’, letterlijk vertaald: de slachtpartij te Volhynia.

Die grens van de voormalige Oost-Poolse, nu West-Oekraïense, provincie Volhynia met het huidige Polen loopt van Włodawa langs de Bug naar beneden tot aan het grensplaatsje Prehoryłe, ruim 100 km noordwestelijk van het Oekraïense Lviv.

Oekraïense nationalisten vochten voor hun eigen natie. De Polen die West-Oekraïne als hun eigen grond beschouwden werden bruut vermoord in de periode 1939-1947. De schattingen van het aantal Poolse slachtoffers liggen gemiddeld op ongeveer 100.000. Sommige historici leggen dit aantal  nog vele malen hoger. Het debat onder Poolse en Oekraïense historici over de betekenis van de genocide (of in de Oekraïense lezing de ‘strijd naar onafhankelijkheid’) op de Polen van Volhynia is nog volop gaande.

http://www.opendemocracy.net/od-russia/roman-kabachiy/ukraine-poland-history-wars-rage-on

 Historicus Norman Davies: “”Dorpen werden platgebrand, rooms-katholieke priesters werden onthoofd of gekruisigd, kerken in brand gestoken nadat de gelovigen erin waren opgesloten. Afgelegen boerderijen werden aangevallen door bendes die als wapens niet meer bezaten dan hooivorken en keukenmessen. Kelen werden doorgesneden, zwangere vrouwen met bajonetten doodgestoken. Kinderen in tweeën gehakt. Mannen op het land werden overvallen en weggevoerd. Over de toekomst van de provincie hadden de misdadigers geen zeggenschap, maar ze konden wel bepalen dat het een toekomst zonder Polen zou zijn. Er werden er 200.000 tot 500.000 vermoord ”

(Norman Davies: Europa in oorlog 1939-1945, Hoofdstuk 5: Burgers, pagina 353)

Stephan Bandera was de leider van een militante afsplitsing van de Oekraïense nationalisten, UAN(B) die direct verantwoordelijk geacht werd voor de uitroeiing van de Polen van Volhynia. In 2009 kwamen de herinneringen aan deze persoon, in Oekraïne zeer geliefd,  weer helemaal terug. Op 1 januari dat jaar werd de 100e geboortedag van Bandera gevierd met het uitbrengen van een postzegel. Toenmalig president Viktor Joestjtsjenko  gaf aan het einde van 2009 (en het einde van zijn  termijn) de Oekraïense ‘vrijheidsstrijder’ eer met de titel “Held van de Oekraïne”. Op die actie kwam protest van zowel Poolse, Russische als Joodse organisaties:

http://www.kyivpost.com/news/nation/detail/94632/

Taras Bulba, Oekraïense kozakken die optrekken tegen Polen. Recente film (2009) van de Russische regisseur Vladmir Bortko, gebaseerd op het boek van Nikolai Gogol: Taras Bulba (Gogol groeide op in Poltava,  het huidige Oekraïne)

Dit bericht werd geplaatst in EK 2012. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s