Oligarchen maken de dienst uit in het Oekraiense voetbal

De gloednieuwe Donbass-Arena van Shakhtar Donetsk kostte 300 miljoen euro

Het Oekraïense voetbal wordt volledig beheerst door rijke weldoeners, de zogenaamde oligarchen. Van de voorzitter van de Oekraïense voetbalbond, tot de eigenaar van Shakhtar Donetsk. Politieke belangen spelen immer mee op de achtergrond, want president Viktor Janoekovytsj kent ook zijn gulle gevers. Wie zijn die bemiddelde financiers van het voetbal?

Rinat Ahkmetov is wel de bekendste oligarch van de Oekraïne; een puissant rijke zakenman uit Donetsk die fortuin maakte met kolenmijnen en staal. Hij wordt verdacht van banden met de onderwereld en is president/eigenaar van de voetbalclub Shakhtar Donetsk. In de Forbes400-lijst staat hij met een geschat vermogen van 16 miljard dollar 39e op de lijst van rijkste miljardairs ter wereld.  De gloednieuwe Don bass Arena van Donetsk kostte 400 miljoen dollar.

Rijke zakenmannen die eigenmachtig de financiering van de stadions in de speelsteden regelen: Het lijkt de normaalste zaak in de Oekraïne. De reconstructie van voetbalstadions in Charkov is te danken aan zo’n andere Oekraïense oligarch: Oleksander Yaroslavski. Deze miljardair pompte miljoenen in het Metalist Charkov stadion (Metalist Stadion), in het Dinamo stadion, in de reconstructie van het vliegveld en de komst van een luxueus vijfsterrrenhotel. Allemaal in Charkov.

Ook andere grote voetbalclubs zijn in het bezit van gefortuneerde weldoeners: Ihor Kolomyskyi,van joodse komaf, en mede-eigenaar van de Privat Group, met een geschat vermogen volgens de Kyiv Post van 6,2 miljard dollar, is de voorzitter van FC Dnipro, Dnipopetrovsk. De Privat Group spendeerde 40 miljoen euro aan het nieuwe stadion Dnipro Arena, goed voor 31,000 bezoekers. Ook Dinamo Kyiv heeft haar steenrijke eigenaar; Ihor Surkis is de voorzitter Dinamo Kyiv, zijn broer  Hryhoriy Surkis is de president van de voetbalunie van de Oekraïne (FFU). Vanwege verdenkingen op corruptie werd hem in 2004 nog een visum geweigerd voor Amerika.

Dit bericht werd geplaatst in EK 2012. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s