internationale vrouwendag: van polderkenau tot ongenaakbare vrouwelijkheid

Crocus op de stadswallen Elburg, 1 maart 2012

Internationale vrouwendag, 8 maart. Van geëmancipeerde polderkenau’s in tuinbroek uit Nederland die eigenlijk maar niets van zo’n vrouwendag willen weten, tot Russische vrouwen die vandaag overladen worden met bloemen. Internationale vrouwendag. Had er als Nederlander nog nooit van gehoord had totdat ik erin in Warschau voor het eerst mee geconfronteerd werd, jaren geleden.

Acht maart, de dag dat je een vrouw in je omgeving even wat extra aandacht geeft met een bloemetje. Het nut en de bedoeling ervan waren mij niet meteen duidelijk. Het zal de interculturele communicatiestoornis zijn geweest die wel vaker de kop opsteekt. Vrouwen die  de rest van het jaar met mindere arbeidsomstandigheden te maken hebben dan het bij ons doorgaans in de watten gelegde vrouwvolk. Was deze 8 maart een soort ‘wiedergutmachung’ om het tekort aan aandacht of kansen op de werkvloer met een presentje/ attentie weer teniet te doen? Chocola, wijn, bloemen; een nobele geste van de baas of je manlijke collega. De Nederlandse eerdergenoemde ‘polder-akela’ kijkt daar met de nodige minachting op neer. Vrouwenrechten, de vrouwenstrijd voor gelijke behandeling, een zowaar heilige plicht, daar is het haar om te doen.

Is daarmee 8 maart Internationale Vrouwendag feitelijk een ‘damage control’-actie van voornamelijk Midden- en Oost-Europese mannen richting hun vrouwelijke collega’s, schoonmoeders, schoonzussen en andere vrouwelijke familieleden. Net zo obligaat als een pakweg Valentijns- en Moederdag? Tijdelijke quasi-hofmakerij?

Dat bepaald ook weer niet, een vrouw weet er het compliment te waarderen zonder daar een feministische betekenislaag aan toe te voegen. Het wordt oprecht geapprecieerd. Wel wat aandoenlijk om al die boeketten verkocht te zien worden. Een goed gebruik, een levendige traditie. Veeleer een bevestiging van ongenaakbare vrouwelijkheid, zeker geen strijd voor gelijke rechten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s