Vice-wereldkampioen Nederland verliest tweemaal in Chorzów.

Cruijff en de zijnen delven onderspit. Meer dan 100.000 toeschouwers in 1979 in Chorzów

Komende zomer is het EK in Polen en Oekraïne. Wat is de gezamenlijke EK-historie van Polen en Nederland eigenlijk? Beide landen troffen elkaar in de voorrondes van de toernooien van 1976 en 1980. Het Poolse elftal bestaat in de 70-er jaren uit de  ‘gouden generatie’ van Grzegorz Lato en Zbigniew Boniek. Het Poolse team weet, verrassend, vice-wereldkampioen Nederland tot tweemaal toe te verslaan. Cruijff en de zijnen delven het onderspit. Polen-Nederland eindigde in 1975 in 4-1 en vier jaar later doet Polen dit nog eens dunnetjes over: 2-0. Plaats van handeling, een bomvol Stadion Śląski te Chorzów.

In de kwalificatierondes van het EK 1976, treffen Polen en Nederland elkaar voor het eerst in de landenpoule. Polen verslaat Nederland, op dat moment één van de sterkste voetbalploegen ter wereld, spectaculair met 4-1 tijdens de thuiswedstrijd op 10 september 1975 te Chorzów. Cruijff en de zijnen lijden een gevoelige nederlaag. De returnwedstrijd in Nederland op 16 oktober dat jaar wordt door Oranje wel in winst omgezet met 3-0. Uiteindelijk wint het Nederlands Elftal groep 5 en wordt Polen nipt verslagen op een minder doelsaldo; beide teams haalden 8 punten uit 6 wedstrijden. Nederland gaat voor het eerst naar de eindronde van een EK en wordt in 1976 derde (van de vier deelnemende landen)

http://www.youtube.com/watch?v=O5p-RbYTUbs

YouTube: Polen-Nederland 10 september 1975, Chorzów

De UEFA kondigt het jaar daarop aan dat het EK-eindtoernooi uitgebreid kan worden naar 8 landenteams. Italië is het organiserende land. Nederland treft in de voorrondes opnieuw Polen. Voor maar liefst 100.000 bezoekers verliest Oranje in Polen met 2-0, door onder meer een treffer van de aanstormende vedette Zbigniew Boniek. Het onderlinge duel met Polen in Nederland eindigt 1-1, Nederland weet zich nipt als winnaar van de groep te plaatsen voor het EK-eindtoernooi, na winst op de DDR.

http://www.youtube.com/watch?v=7tZXHzzD3iA&feature=related

YouTube: Polen-Nederland, 2 mei 1979, Chorzów 

Dit bericht werd geplaatst in EK 2012. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s