‘Niet klaar voor EK, angst voor slecht imago Oekraine’

Natalya woont in Kiev. Eén van de speelsteden van Euro 2012. Is zij blij met de komst van Euro 2012, een mooie manier om de Oekraïne aan de (Europese) wereld te tonen. Toch? Angst voor de schaduwkanten van Oekraïne: criminaliteit, corruptie, geen rechtsorde. Het recht van de sterkste: de oligarchen. En de gewone Oekraïner? ‘Die zijn de dupe van de omhoog schietende prijzen’

Wie de gewone man of vrouw vraagt naar Euro 2012, bespeurt toch vooral ook angst. Angst om af te gaan in de rest van Europa in plaats van zich trots te presenteren met alle schoonheid die het land te bieden heeft. Bang dat de westerse wereld ziet hoe het rechtssysteem faalt. Of hoe Oekraïne’s eigen Berlusconi, Rinat Akhmetov, het voetbal, de politiek en de president in zijn greep houdt.

“Volgens mijn opvatting zijn we niet klaar voor Euro 2012. Als een geboren Oekraïense weet ik waar ik over praat, er zijn niet genoeg hotels in de speelsteden en de hostels die er wel zijn , zijn vaak vreselijk. Het vliegveld van Donetsk is nog niet in orde. De wegen zijn kapot en kennen gaten. Ik ben realistisch, ik ben er niet zeker van dat ons imago door Euro 2012 wordt verbeterd. Krijgen we in plaats van de mooie bossen, landschappen, rivieren en historische plekken niet juist de enorme verschillen tussen arm en rijk te zien. Of krijgen we de afgunst en de gierigheid te zien? Met de komst van Euro 2012 schieten alle prijzen de lucht erin. Hotels zijn onbetaalbaar geworden. De gewone Oekraïner is de dupe van hogere prijzen.”

Natalya, getrouwd en heeft een zoon, van Russische afkomst met Joodse wortels, wijst op de verschillen tussen West-Oekraïne en Oost-Oekraïne. Het verschil tussen westers georiënteerd en Rusland-georiënteerd: “Het westen is een specifieke Oekraïense regio, de mensen zijn daar geciviliseerd, oprecht en ijverig, hardwerkend. Zij zijn altijd op het westen gericht geweest. Het oosten is de regio van onze president. Viktor Janoekevitsj, hij komt uit Donetsk. Het zal je verrassen, steeds meer mensen uit Donetsk zijn in de nieuw ontwikkelde woongebieden van Kiev komen wonen.

‘De Donbass-regio (regio Donetsk) verspreidt zich overal in Kiev. Hun hoofden draaien mee met de nek van de president. Janoekevitsj is de president, maar Rinat Akhmetov is de president van de president, wordt wel gezegd.’ (Natalya uit Kiev)

Het rechtssysteem faalt in de Oekraïne, zo meent Natalya, zij noemt voorbeelden van rijke zakenmannen of politici die in beschonken toestand voetgangers aanreden met de dood ten gevolg. “Zij worden niet vervolgd. Het is onmogelijk om sommige schuldigen te vervolgen in ons land. Er zijn geen regels die nageleefd worden, er is geen waarheid”

Dit bericht werd geplaatst in EK 2012. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s