De buitengrens van de EU: de Bug

 

De Bug is de buitengrens van de huidige EU, de oostgrens van Polen van de provincie Lubelskie. Wlodawa is een grensstadje met ruim 10.000 inwoners op 250 kilometer oostelijk van Warschau, daarachter is de laatste dictatuur van Europa, het niets. Belarus, Wit-Rusland noemen we dat in Nederland. Het land onder de ijzeren vuist van Aleksandr Loekasjenko.

De Bug ontspringt in de buurt van het Oekraïense Zolotsjiv en mondt uit in de Narew die vervolgens weer in de Wisla uitkomt.  Van de 772 km die de Bug lang is, lopen er 587 op of langs Pools grondgebied.

De notabelen van Wlodawa maakten tijdens het afscheidsdiner grapjes over de grootte van de Wit-Russische wodkaglazen wanneer zij daar te gast waren. Frisdrankglazen, boordevol. Van de Europese vertegenwoordiger van Gelderland verneem ik dat over de grens een enorme welvaarts- en inkomsval om zich heen grijpt. Het einde van Europa, zoals er niets boven Nederland gaat in Groningen is er niets naast Wlodawa in Europa, omschrijft een andere reisgenoot het. Wlodawa en Tomaszewska, waar ooit het treinstation van Wlodawa was gevestigd, zijn na de Tweede Wereldoorlog van elkaar gescheiden. Een van elkaar gescheurd gebied.

Ik spreek mensen uit Wlodawa wier grootouders bezittingen hadden over de grens, in wat toen Polen was, nu Belarus. De brug over de Bug bij Wlodawa wordt ondanks herhaaldelijk aandringen van Polen al sinds de oorlog niet herbouwd. Wit-Rusland is een gesloten land, waarmee spaarzame contacten onderhouden worden. In een poging om deze absolute uithoek van de EU nog wat van zijn periferie te ontdoen, proberen de Polen van Wlodawa het monter:

“Dit zien jullie als het einde van Europa, maar als je het omdraait naar westelijke richting, is dit het begin.” 

Dit bericht werd geplaatst in Wlodawa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s