Gesprek met een leraar in Wlodawa (1)

‘President Kaczynski en premier Kaczynski, dat was het beste wat Polen is overkomen’. Even ben ik van mijn apropos, zit hier echt de leraar Engels, die uitmuntend zijn vreemde taal beheerst en ons de afgelopen dagen van alle vertalingen heeft voorzien?

Een leraar engels, we noemen hem voor het gemak Wojtek, nog geen 40 jaar oud zo te zien, die de stem en verlangens van de Poolse jeugd dag in dag uit hoort. Hoe bestaat het dat hij terug wil naar het hoogtepunt van Polen’s conservatisme, de tijd in 2005/2006 toen Poolse euroscepsis en populistisch uiterst rechts een nog nimmer vergeten bloeiperiode beleefde.  Volgens Wojtek kent Polen geen democratie, ligt de werkelijke macht buiten het parlement, buiten de gekozen volksvertegenwoordiging. Wij als West-Europeanen zullen nooit het diepgewortelde wantrouwen jegens gezagsdragers kunnen begrijpen, betoogt hij.

“Er zijn mensen die belang hebben bij het naar voren schuiven van bepaalde partijen, zij bepalen bij welke politieke partijen de macht komt te liggen. Daarom is er in Polen geen democratie. Een groep van machthebbers bepaalt.” (leraar Wojtek uit Wlodawa)

Mijn gedachtegang is dat hij geen vertrouwen heeft omdat PiS (de partij van Kaczynski’s) van de Poolse kiezer niet meer mocht terugkomen als grootste partij na de verkiezingen van 2007 en 2011. PO van Donald Tusk mocht als winnaar de coalitie vormen. Volgens Wojtek kan een partij die ‘slechts 39 %’ van de stemmen haalt niet de democratische meerderheid vormen. Polen moet nog wennen aan de overgang naar democratie, antwoord ik. Want de winnaar mag met zijn gekozen coalitiepartners de regering vormen en de oppositiepartijen controleren. Dus dat is de taak van Jaroslaw  Kaczynski en zijn partij. De meerderheid van kiezers bepaalt wie mag regeren, dat is een uitgangspunt van democratie.

Wojtek herhaalt nogmaals dat wij de Poolse gevoeligheden en democratie niet kunnen begrijpen. In Tusk heeft hij nul komma nul vertrouwen, hij wil terug naar het beleid van de Kaczynski’s. Ik denk -maar zeg het niet- dat Polen zich ronduit belachelijk maakte in de tijd van de Kaczynski’s. Met als coalitiegenoten Zelfverdediging (Samoobrona) van Andrzej Lepper die inmiddels in 2011 na schandalen zelfmoord pleegde en de Liga van Poolse Families (LPR) die openlijk homofilie afwezen en strafbaar wilden stellen in Brussel. Roman Giertych die als minister van Onderwijs in 2006 serieus om invoering van de schooluniformen riep. Nog maar te zwijgen van de opruiende, bij tijd en wijle antisemitische, spreekbuis Radio Maryja, de oerconservatieve huiszender van Kaczynski. Polen is democratisch gezien  volwassen aan het worden, ze moet niet naar die tijd terug willen. Met innemende glimlach mijmert Wojtek; denkend aan de tijd van zijn politieke paradijs.

Nee, zo kunnen wij Polen ook niet echt begrijpen. Aan de ene kant zo blij met Europese internationale uitwisselingsprogramma’s in een achterstandsregio, en tegelijk zoveel wrevel, nog steeds fel gekant tegen de ‘Europese superstaat’ gecontroleerd door Brussel.

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Wlodawa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s