Joods-Poolse gevoeligheden (1)

 Waar je ook komt in Polen, je kunt er niet om heen. De nog altijd gevoelige Pools-Joodse dialoog. Kijk alleen maar naar de plaquettes ter nagedachtenis aan de gevallen Joden in Sobibor. Er staat letterlijk dat er 250.000 joden zijn omgekomen en 1000 Polen. De joden uit Polen leefden daar vaak al eeuwenlang, het waren de facto Joodse Polen, of Poolse Joden, vanwaar dit gezochte etnische onderscheid?

Na de kranslegging met de Elburgse delegatie die haar tien vermoorde Joden deze middag herdacht, vraag ik aan een Engels-sprekende Pool hoe het nou zit tussen de Joden en de Polen. “De Joden denken het alleenrecht te hebben op leed. Altijd moet de wereld weten wat hen is overkomen. Wat andere naties hebben meegemaakt vinden ze minder belangrijk”. Het claimen van oorlogsleed, daar zijn Joden kennelijk goed in. Monopolisten.

Op de eerste avond van ons bezoek aan Polen in Warschau in het Okecie airporthotel noemen de ‘pierwszy raz’ (eerste keer) Polengangers vol ontzag de onwaarschijnlijke getallen van omgekomen (Poolse) Joden in diverse concentratie- en vernietigingskampen,  ruim drie miljoen. We hebben net een tentoonstelling over Sobibor in de universiteitsbibliotheek van Warschau bezocht.

Polen, Poolse Joden, Joodse Polen of Joden? De vele andere miljoenen niet-Joodse slachtoffers van de tweede wereldoorlog, daar gaat het inderdaad veel minder over.

Dit bericht werd geplaatst in Wlodawa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s