‘Don Leo’ loodste Polen voor het eerst naar eindronde EK

‘Don Leo’ loodste Polen voor het eerst naar eindronde EK

Pools team lijkt bij Euro 2012 kansloos voor volgende ronde

Polen debuteerde in 2008 op een eindtoernooi van het EK. Met de organisatie in eigen land is Euro2012 de tweede gelegenheid voor het Poolse team. Gezien de ranking op de FIFA-lijst (65e)  valt niet veel van het gastland te verwachten. Dat was vier jaar geleden wel anders. Onder leiding van de Nederlandse oefenmeester Leo Beenhakker bereikte Polen een hoogtepunt in hun voetbalhistorie.  Zij werd groepswinnaar in een ijzersterke poule met ondermeer Portugal, Servië en België. Tijdelijk bezette het Polen van Beenhakker de 16e plek op de wereldranglijst van de FIFA.

Beenhakker was op dat moment een soort halfgod in Polen. Hij bereikte wat in de 48 jaar Poolse EK-historie voordien nog nooit was gelukt. Meedoen aan de eindronde EK. Polen mocht zich groepswinnaar noemen in een poule met de tevoren sterker geachte voetballanden als Portugal, Servië en België, zowaar een prestatie. Leo Beenhakker werd op 20 februari 2008 daarom hoogstpersoonlijk door de toenmalige president Lech Kaczyński onderscheiden met de ‘Orde Polonia Restituta’, in de rang van officier. Het Poolse voetbal zat duidelijk in de lift en op de FIFA-wereldranglijst behaalde Polen tijdelijk de 16e plaats (september 2007)

Een terugblik op die succesvolle reeks: Op weg naar het EK 2008, in Zwitserland en Oostenrijk. Polen begon nog ronduit zwak met verlies thuis tegen Finland (1-3) daarna herpakten de voetballers zich, met een gelijkspel thuis tegen Servië (1-1) De uitwedstrijd tegen Kazachstan ging eenvoudig mee in de tas (1-2) en vervolgens werden opzienbarende zeges geboekt op Portugal thuis (2-1) en België uit (0-1).

Polen lag op koers voor plaatsing op een EK-eindronde, ze lieten zich die kans niet meer afnemen: 5-0 winst thuis op Azerbeidzjan, 1-0 thuiswinst op Armenië. Polen liet ook weer een steekje vallen, verloren wordt uit bij Armenië (1-0), Azerbeidzjan werd uit wel afgetroefd: 1-3. Na een hele reeks van mindere goden trof Polen weer de directe concurrentie in de poule: Portugal (2-2) en Finland (0-0) werden uit op een gelijkspel gehouden, het resultaat tegen Portugal was aansprekend. De thuiswedstrijden tegen Kazachstan (3-1) en België (2-1) waren een gemakkelijke prooi voor Polen. In Servië tenslotte speelde men gelijk, 2-2.

Op het EK van 2008 zelf kon Polen echter geen potten breken. Het Poolse team vloog in de groepsfase uit het toernooi, na een gelijkspel tegen Oostenrijk en verliezen tegen Duitsland en Kroatië. Dat uitgerekend Lukasz Podolski de twee doelpunten scoorde tegen zijn voormalig vaderland was zuur.

Leo Beenhakker werd een jaar later, na intern geruzie, als bondscoach ontslagen. Het niveau van het Poolse voetbal gleed daarna behoorlijk af: De FIFA-ranking van mei 2012 is de 65e positie. Achteraf blijkt de periode onder ‘Don Leo’ een hoogtepunt te zijn geweest. Gevreesd mag worden dat Polen het in de eerste ronde tegen Griekenland, Tsjechië en Rusland sportief gezien niet overleeft.

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in EK 2012. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s