Podgorze zit nog niet te wachten op toerisme

‘Plac Bohaterow Getta was niet mooi genoeg voor Spielberg’

De Plac Bohaterow Getta was niet mooi genoeg voor Spielberg, maar het was wel de historisch juiste plaats waar de Krakause joden werden weggevoerd” vertelt de galeriehouder aan de Plac Bohaterow Getta. Steven Spielberg zocht voor zijn film Schindlerś List een mooiere filmlocatie en het werd dus de over de rivier gelegen ulica Szeroka in Kazimierz waar het grootste gedeelte van de film werd opgenomen.”

Niet zo verwonderlijk; tot aan 2005 herinnerde hier maar bar weinig aan het Joodse getto, waar de Krakause joden wachtten tot de dood in vernietigingskampen volgde. “Het was een door bussen stukgereden plein, het functioneerde als busstation, als openbaar urinoir en taxistandplaats”.

Wie nu naar het plein komt -en dat is sinds twee jaar heel goed mogelijk via de hagelnieuwe verbindingsbrug over de Wisla voor fietsers en voetgangers -de Kladka Bernatka , kan de nagedachtenis aan de weggevoerde joden niet missen. Op het plein staan lege stoelen die pijnlijk symboliseren dat een bevollkingsgroep uit Krakau nagenoeg compeet verdwenen is. De verwaarloosde gaten van het verloederde asfaltplein werden vervangen door fraaie klinkers en het publiek toilet verdween. Enkele jaren later ging Schindlers Fabriek als eigentijds en compleet vernieuwd museum open (2008) en in 2010 volgde de brug over de Wisla die de altijd vrij onbekende wijk Podgorze definitief ontsloot voor het toeristisch publiek. Een jazzcafe aan de oever van de Wisla, de Drukarnia lijkt er wel bij te varen.
“Waarom moest er zoń overdreven dure en opzichtige brug komen? Het had best wat bescheidener gemogen” vindt de galeriehouder. Vraag je toeristen welk gedeelte ze van Krakau het mooist vinden, dan zeggen ze Podgorze omdat het hier niet druk is. De rynek is hoe zal ik het zeggen met haar drukte onnatuurlijk geworden. Podgorze heeft het goed zo, is nog zich zelf, wij zitten niet op grote aantallen toeristen te wachten. Ik hoop niet dat het gaat veranderen.” Schindler’s fabriek en de Bohaterow Getta zijn de publiekstrekkers van Podgorze “Het meest profiteren nu de cafeś aan de oevers van de Wisla, aan de oevers van Kazimierz en Podgorze. Mocht ik mijn galerie mogen uitbreiden en een vergunning krijgen om eten en drinken te verkopen, ik zou een rijk man kunnen worden, maar het is een gedenkplaats dus die vergunning komt er niet.”

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s