De hotels van Euro 2012 in Kraków

Euro 2012 in Kraków

De hotels van de voetbalploegen

Het Nederlandse en het Engelse elftal zijn in hartje Kraków, de Engelsen zelfs midden in het uitgaansgebied bij de Rynek (het Marktplein) Terwijl het Italiaanse voetbalteam een anonieme plek zocht, ver van het centrum in Wieliczka. Dit zijn de Euro2012 hotels.

1. Het Sheraton (Oranje)


Volgens de Gazeta Wyborcza was het Sheraton het lelijkste nieuwe gebouw in Kraków van 2004. Hoewel niet bepaald innemend vanaf de buitenkant, biedt het Sheraton haar luxe binnen de muren. Met een zwembad en meer dan 230 kamers een groot hotelcomplex, van alle gemakken voorzien, op een toplocatie in Kraków, ulica Powiśle 7. Direct naast de Wawelburcht en aan de Wisła. Dit is het onderkomen van het Nederlands Elftal de komende maand. Dichtbij de Fun Zone Kraków, ingericht in park Błonia, dat op enkele honderden meters noordelijk van het Sheraton begint. Het stadion van Cracovia (waar de Italianen trainen)bevindt zich aan de ulica Jósefa Kaluży 1, net onder de Avenue Fochia. Het stadion van aartsrivaal Wisła Kraków (Nederlandse trainingsbasis) ligt net aan de andere kant van Błonia park, aan ulica Reymonta, amper vijfhonderd meter verderop. Het Miejski Henryk Reyman-stadion is in 2008 na de renovatie vernoemd naar de Poolse voetballer Henryk Reyman.

2. Stary hotel (Engelse team)

Het Engelse team koos voor Stary Hotel. Gevestigd aan de ulica Szczepanska 5 ligt het luxueuze hotel van de Engelsen bijna pal aan de Rynek. Voordat je vanaf het marktplein in noordelijke richting de ulica Sławkowska inloopt sla je af richting plac Szczepańska en dan ben je vrijwel direct bij het Stary Hotel aan ulica Szczepańska. De naam komt van het om de hoek gelegen Stary theater. Het hotel is opgezet door de Likus broers (The likus Hotele i Restauracje groep), die ook de exclusieve hotels Pod Różą en Copernicus in hun bezit hebben. Hotel Stary werd geopend in 2006, een oud koopman’s huis, een aristocratische residentie daterend uit de 15e eeuw, dat met zijn vijfsterren aan de hoogste eisen van haar gasten kan voldoen. Met belangrijke kunsthistorische waarde vanwege de plafonds in de salon van de eerste verdieping. Een hotel met 53 kamers in hartje Kraków, voor de top van de hotelmarkt, scorend op ambiance en sfeer. Hotel Stary won in het jaar na opening (2007) de Parijse prijs Prix Villegiature voor het fraaiste hotelinterieur van Europa.

3. Pod Różą (de WAG’s)

De Engelse WAG’s (Wives and Girlfriends) strijken neer in Kraków’s alleroudste en misschien wel het bekendste hotel, Pod Różą, viersterren, aan de ulica Floriańska. Pod Różą is één van de meest vermaarde hotels van Polen, de betekenis is‘onder de roos’. Het hotel dateert al uit de Renaissance. Na een mindere periode in het tijdperk van communistisch Polen bloeide Pod Różą weer geheel op. Kraków’s oudste en dus eerste hotel, met in het gastenboek historische figuren als de Franse schrijver Balzac, de Hongaarse componist Liszt en de Russische tsaar Alexander II. Elegantie en traditie worden stijlvol gecombineerd op deze historische locatie, waar de middeleeuwse sfeer nog hangt.

4. Turówka ( Squadra Italia)

De Italianen zijn deze weken gehuisvest in Turówka hotel spa in de directe omgeving van de Wieliczka Zoutmijnen, zuid-Kraków, op een kleine 20 km van het centrum. Zij trainen in het complex van Cracovia, de aartsrivaal van Wisła Kraków, het Jósef Piłsudski stadion. Een trainingslocatie die op behoorlijke afstand van hun hotel ligt, net onder het eerdergenoemde Błonia-park.

5. De NOS-uitzendingen vanaf Pod Wawelem

De NOS-equipe nam zijn intrek in hotel Pod Wawelem, waarvan vooral het dakterras om haar uitzicht wordt geprezen. Daarvan komen de live beschouwingen van de NOS-medewerkers dan ook. Pod Wawelem is een midrange hotel (driesterren) en ligt tussen Sheraton en de Wawel burcht aan de plac na Groblach. Even werd nog gedacht om het Nederlandse binnenvaartschip de Alrina (restauracja Alrina) te verplaatsen van haar locatie (bij de voetgangersbrug tussen Kazimierz en Podgórze) naar de bocht in de rivier bij Wawel, maar dat is ‘m niet geworden.

Dit bericht werd geplaatst in EK 2012, Krakow, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s