Kazimierz via Stradomska en Krakowska

Voormalige Raadhuis en raadhuisplein Kazimierz: Plac Wolnica

Kazimierz: via Stradomska en Krakowska

 

De wijk Kazimierz is ‘the place to be’ in de Poolse cultuurhoofdstad Kraków. Vijftien jaar geleden was de ‘Joodse wijk’ echter nog een arm en verwaarloosd gebied. Een plek die daarom studenten aantrok voor goedkope huisvesting en in hun kielzog kwamen kunstenaars en bohemiens. Inmiddels is Kazimierz volledig doorgedrongen tot de toerist. Wat maakt de voormalige Joodse wijk zo aantrekkelijk?In deze eerste route worden de Stradomska en de Krakowska gevolgd richting de nieuwe voetgangersbrug Klatka Ojca Bernatka tussen Kazimierz en Podgórze. Westelijk van Krakowska loopt de ulica Augustiańska en oostelijk van Krakowska is plac Wolnica.
Vanaf de Wawel-burcht gaat het zuidwaarts over de Ulica Stradomska en passeer je meteen een tweetal kerken; aan de rechterhand de St. Bernhardskerk, ter linkerzijde de St. Pauluskerk. Het westelijke gedeelte is het christelijke deel van Kazimierz, hoewel zich ook hier veel joden vestigden. Stradom was tot 1800 een plek die administratief los stond van Kraków. Het aantal joden dat zich hier vestigde groeide met name in de tweede helft van de 19e eeuw snel. Solomon Deiches, vicevoorzitter van de Joodse stadsraad woonde op nummer 18. Ludwik Gumplowicz http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Gumplowicz die professor Sociologie werd in Graz bracht zijn jeugd door op nr 22. Marcin Feintuch woonde op nr. 26.

 

Bij de ulica Dietla eindigt Stradomska en gaat de weg door onder de naam Krakowska. De st. Agneskerk is ingeklemd tussen Stradomska en Dietla aan de ulica Kotelek. De brede Dietla is aangelegd in 1878-1880 op de plek waar eerder de Wisła stroomde. (Zie: de loop van de Wisla)

De Paulinerkerk Skalka


Met name langs de Wisła zijn oeroude christelijke wortels te vinden, zoals de bekende Paulinerkerk, die bekend staat als de Skałka naar de rotsachtige ondergrond waarop de kerk werd gebouwd. De eerste Krakause bisschop Stanisław Szczepanowski werd hier vermoord (in 1079) naar verluid eigenhandig door koning Bołesław Śmiały (Bołesław de Dappere) . Na de moord werd de bisschop de patroonheilige van Polen.

De St. Catherinekerk (Sw. Katarzyny), is een monumentale gotische kerk gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw met op de hoek een grafmonument uit 1618 waar de Heilige Rita wordt geëerd, dat gebeurt nu nog op de 22e van iedere maand. Mensen komen een roos brengen voor St. Rita. De Augustiner Orde is de naamgever van de ulica Augustiańska. De Skałeczna loopt naar de Paulinerkerk, de Skawińska richting de Wisła. Op de hoek Krakowska- Skawinska bevindt zich het pand waar het Joodse bestuur van Kazimierz zetelde.
In Skawinska is verderop, op nr 8, -tegenover hostel Secret Garden- het voormalige Joodse hospitaal (functioneerde aldus van 1822-1939)

 

Terug naar de Krakowska. Het eerste echt opvallende pand is op nr. 13 een verouderd barok paleis, rond 1900 het bezit van de Joodse familie Sűsser. We komen daarna al vrij snel bij de plac Wolnica, waar je in de verte de toren van het voormalige raadhuis van Kazimierz al boven de straat ziet uitkomen. Nu huist daar het etnografisch museum. De plac Wolnica was in de middeleeuwen een groot raadhuisplein met zijn 188 bij 141 meter.  op het noordoosten de Corpus Christi-kerk (vergelijk: Rynek Główny en de Maria-kerk) De plac Wolnica is nog een oase van rust en oorspronkelijkheid vergeleken met de ulica Szeroka of plac Wolny in dezelfde wijk (in het Joodse gedeelte van Kazimierz). Aan de ulica Trynitarska is nog de Bronifraterkerk met klooster/hospitaal.

Ulica Mostowa in Kazimierz


Vanuit de Krakowska of vanaf plac Wolnica (via ulica Mostowa) is de wijk Podgórze gemakkelijk te bereiken via de nieuwe voetgangers- fietserbrug. Op Mostowa nr 8 zit het Mostowa Art café. Vanaf het terras zie je de brug al liggen. De klatka Ojca Bernatka, de Vader Bernatka-brug werd geopend op 30 september 2010. Gebouwd op dezelfde plek als waar ooit de Habsburgse Karelsbrug (tijdens de overstromingen van 1813 verwoest) was.  

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Krakow. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s