Haat lijkt nooit ver weg bij Poolse hooligans Krakow

Haat lijkt nooit ver weg bij Poolse hooligans Kraków

Wisła Krakow en MKS Cracovia zijn gezworen vijanden. De supporters van beide clubs schuwen het geweld niet. Graffiti met leuzen van voetbalfans zie je in Kraków overal in de wijken langs de Wisła. Het is niet moeilijk om daarin antisemitische elementen te vinden. De voetbalhaat is nooit ver.

De BBC documentaire ‘Stadions of hate’ deed veel stof opwaaien. Een onvolledig beeld meende op hun teentjes getrapte Polen. Het zou best meevallen met antisemitisme en het racisme. Toch werd de training van het Nederlands Elftal woensdag ontsierd door de oerwoudgeluiden van de Poolse aanhang bij donkere spelers. Voor de zoektocht naar voetbalhaat in Kraków is niet veel tijd nodig. Het lijkt de drijfveer van hele volksstammen ‘voetbalsupporters’.

In Polen dat berucht is om zijn hooligans nemen Wisła Krakow en Cracovia de hoogste posities in als het om de ranking gaat van meest gebruikt geweld en grootste overlast in en rond voetbalwedstrijden.

De Wisła-aanhang staat bekend als ‘Biała Gwiazda’, de Witte Ster en fans van Cracovia noemen hen doorgaans ‘honden’. Cracovia staat bekend als Pasy (strepen) en hun scheldnaam is ‘Joden’ vanwege de vermeende Joodse wortels van de club. De Wisła Sharks en de Anti-Wisła vechten hun supportersoorlog al decennia lang uit. De stadions van beide clubs liggen op slechts 500 meter van elkaar, het ene zuidelijk van het Błonia-park (Cracovia) het andere noordelijk daarvan (Wisła Krakow)

De strijd tussen Wisła sharks en anti Wisła (Cracovians) heeft al flink wat gewonden en doden gekost de laatste jaren. Het meest extreme voorbeeld dateert uit 2006. Na een wedstrijd in het kader van het  100-jarig bestaan van zowel Wisła Krakow en MKS Cracovia vielen tijdens gevechten 8 doden. De supportersgroepen ervaren hun rivaliteit als een ‘heilige oorlog’. In de wijk Kurdwanów werd voorjaar 2011 de 30-jarige Tomasz C door een bende gemaskerde mannen bruut om het leven gebracht. Hij werd met een bijl vermoord.

graffiti tegen Jude Gang in Kazimierz, de Joodse wijk, ulica Dietla.

Cracovia staat ook wel bekend als de Jude Gang. In graffiti op de muren in Kraków zijn alle hooligan-symbolen makkelijk terug te vinden. Jude Gang,  Anty Judy, de Witte Ster maar ook een leuze als White Power. Haat is nooit ver weg bij de Poolse voetbalfans.

‘White Power’ veelgebruikte leus bij Poolse hooligans, deze staat in de ulica Piekarska, Kazimierz.

Video gepost door een Wisła-fan geeft een goed beeld van het Pools/Krakows hooliganisme:

http://www.youtube.com/watch?v=AtzfSZ6NL4k

Dit bericht werd geplaatst in EK 2012, Krakow. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s