Engelse pers focust op racisme, Nederlandse op de vraag Huntelaar/Van Persie

Engelse pers focust op racisme, Nederlandse op de vraag Huntelaar/Van Persie

racist graffiti in Lviv, The Guardian 10/06/12

De Engelse pers kiest ervoor om het EK 2012 in Polen en Oekraïne  kritisch te benaderen. Racisme is een onderwerp dat veel groter in de media gebracht wordt dan in Nederland. De vermeende oerwoudgeluiden tijdens de open training van het Nederlands Elftal op woensdagavond stonden al in de Engelse pers voordat het een echt issue werd in Nederland.

Zie publicatie van vrijdag 8 juni afkomstig uit The Daily Telegraph: http://www.vancouversun.com/sports/Netherlands+players+targets+racist+taunts+threaten+walk+Euro+2012+pitch/6747304/story.html.

En gisteren opnieuw afkomstig uit The Daily Telegraph: http://www.nydailynews.com/sports/euro-2012/euro-2012-racist-attacks-continue-on-lookers-jeer-holland-black-players-a-training-session-krakow-article-1.1093025

Het begon allemaal al een week voor Euro2012 met de veelbesproken en ook veelbekritiseerde documentaire van de BBC ‘Stadiums of hate’.

hhttp://www.youtube.com/watch?v=gIkgtYdvk20

The Guardian publiceerde afgelopen zondag een groot artikel over de haatdragende graffiti in Krakow. Op mijn blog had ik daar vrijdag trouwens al uitgebreid aandacht aan besteed, maar dat is de Guardian vergeven 🙂 http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2012/jun/10/football-dark-side-euro-2012?newsfeed=true

De Nederlandse pers houdt de focus vooral op Oekraïne en het debat over racisme gebeurt in de luwte of helemaal niet. Vooral zien we analyses van hoe het beter moet tegen Duitsland op woensdag. Huntelaar of Van Persie? De Nederlandse journalistieke blik lijkt meer op het eigen team en de winstkansen gericht. Kees Jansma verklaarde vrijdag over het racisme-incident niet voor niets de hele dag gebeld te zijn door de Engelse media.

Zou het te maken hebben met de zwakte van het Engelse team dat de aandacht vooral naar randvoorwaarden uitgaat in plaats van naar prestaties of is de Nederlandse pers gewoon meer gedienstig dan de Engelse?

Dit bericht werd geplaatst in EK 2012, Krakow, Opinie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s