Mijnwerkersroute in Wieliczka

Wieliczka-zoutmijn opent nieuwe mijnwerkersroute

De beroemde ondergrondse Kinga-kapel in de zoutmijn van Wieliczka. 20.000 ton zout werd gebruikt om de kapel te bouwen. Het duurde dertig jaar (1895-1927) het voltooid was. Het bijzondere is dat het om kunst gaat gemaakt niet door kunstenaars maar door ambachtslieden, werkzaam in de mijnen.

De toptoeristische attractie Wieliczka-zoutmijn te Krakau trekt jaarlijks vele bezoekers. Nu is een nieuwe zogenaamde ‘mijnwerkersroute’ geopend.

Tijdens het afgelopen EK kregen we mooie plaatjes van Krakow te zien, het centrum, het Wawel-kasteel. Maar waarschijnlijk niemand van het tv-publiek kreeg de Wieliczka-zoutmijn onder ogen. De grootste toeristische trekpleister van Krakow.

Balzaal, concertzaal, sporthal, gezondheidscentrum, spa. En dat alles onder de grond. Uitgebeiteld in het zout van Wieliczka. Fascinerend? Natuurlijk! De miljoenen toeristen die de zoutmijn jaarlijks bezoeken weten het al. De Wieliczka Zoutmijn is één van de twaalf Poolse sites genoemd op de Unesco World List of Natural and Cultural Heritage.

De mijnwerkersroute is een gloednieuwe route door de Wieliczka-zoutmijn. Speciaal bedoeld voor wie de zoutmijn al eens eerder bezocht en nu verder wil kijken ‘behind the scene’. De mijnwerkersroute biedt die geïnteresseerden een unieke inkijk in de curieuze zoutwonderen en het mijnwerkersleven van Wieliczka. Kruip in de huid van de mijnwerker en onder leiding van een ongebruikelijke onconventionele gids krijg je meer te zien en te ervaren in de ondergrondse mysterieuze wereld van Wieliczka.

Detail Kinga-kapel: Jozef en Maria met de pasgeboren Christus

De zoutmijn van Wieliczka ligt 15 kilometer ten zuiden van het centrum van Krakow. Het is de oudste industriële mijn die nog steeds gebruikt wordt. De afgelopen zevenhonderd jaar was Wieliczka in bedrijf.

De mijnwerkersroute bevindt zich in een compleet ander gedeelte van de mijn dan de welbekende toeristische route. Het avontuur begint bij de Regis schacht in het centrum van Wieliczka en vervolgt zijn weg via ondergrondse ruimtes die tot voor kort niet toegankelijk waren. De deelnemers krijgen voor ze hun weg vervolgen een echte mijnwerkersuitrusting aan, onder meer een mijnwerkershelm en het gereedschap van de mijnwerker mag ook niet ontbreken. Iedere bezoeker krijgt binnen de mijnwerkersexpeditie een eigen functie toegekend: onderzoeker, laatste man, een boeteling, ventilatieman, geoloog, mijnwerker die voor het transport verantwoordelijk is. Gezamenlijk vormen ze een groep die geleid door de voorman (de gids) verschillende ruimtes in de mijn, schachten, corridors en passages bereiken. Een smeulend vuur zien, het methaangehalte meten, de grond nog voelen schudden door vibrerende platen, ‘basic’ communiceren op de mijnwerkersmanier via pijpleidingen en natuurlijk zelf een stukje zout opgraven, en meenemen. Het hoort allemaal bij de de nieuwe mijnwerkersroute. Het ondergrondse klimaat van Wieliczka zorgt ook nog eens perfect voor het opladen van je batterijen en geeft nieuwe energie. Zo beweren ze zelf.

^De mijnwerkersroute is beschikbaar voor groepen en individuele bezoekers. De voertalen voor individuele bezoekers zijn Pools en Engels. Georganiseerde groepen kunnen data en gids boeken in hun taal (net zoals voor de reguliere toeristische route) Iedereen boven de 12 jaar in goede conditie en gezondheid verkerend kan zich aanmelden voor de Mijnwerkersroute.

Via lange steile trappen komen bezoekers steeds dieper de mijn in.

^In de gewone toeristische route is voor de bezoeker ook nog steeds het nodige te zien. Drie niveau’s van de mijn kunnen worden bezocht: van 64 meter tot 135 meter onder de grond. Een wereld compleet gehouwen uit zout.

^Een likje van het zout  nemen op de wanden is toegestaan. Een gevatte gids vertelde ooit aan een groep waarvan ik deel uitmaakte bij mijn tweede bezoek aan de mijn in 2005: “Je mag aan alles likken behalve aan de gids” lachte ze.

^Het totale netwerk is zo’n 300 kilometer onderaardse tunnels. Op 211 meter diepte is een sanatorium ingericht waar mensen voor hun gezondheid terecht kunnen vanwege e zuiverende lucht, chronische allergieën worden daar behandeld. De diepste niveau’s van de mijn bevinden zich op 327 meter onder de grond.

^In de toeristische route krijg je een krappe 5 km van het totale labyrint te zien. De nieuwe mijnwerkersroute voegt daar nog een extra ervaring aan toe vanaf dit winterseizoen.

Dit bericht werd geplaatst in Krakow. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s